Kriptovalute za početnike (1)

Portali i novine su počeli biti puni naslova zaradama na Bitcoinu i ostalim kriptovalutama. Cilj ovog komentar nije poziv na kupnju nego edukacija. Investiranje u njih je vrlo rizično i u prošlosti su imale padove i od 80%. Unatoč tome u protekloj godini ostvarile su ogroman rast. Osobno već neko vrijeme eksperimentiram s ulaganjem u kriptovalue s prvenstvenim ciljem da naučim što su one i kako se njihovo tržište ponaša. Ako ste kao i ja znatiželji možete otvoriti račun kod Coinbasea. Ima više raznih burzi na kojima se trguje s kriptovalutama, ali Coinbase je najjednostavniji za početnike i na glasu je kao najsigurniji jer se iza njih nalaze poznati ulagači iz Silicijske doline kojima je ovo veliki projekt. Coinbase nije samo burza nego i mjesto gdje možete kriptovalute držati pohranjene.

Za registraciju samo unesite osnovne podatke i odaberite lozinku. Nakon toga dobit ćete e-mail s linkom kojim potvrđujete da ste unijeli ispravnu e-mail adresu. Za nastavak ćete trebati potvrditi svoj identitet na način da slikate svoju osobnu iskaznicu (potrebno ju je slikati s obje strane). Ovaj dio postupka meni je bilo najjednostavnije obaviti preko mobitela. Nakon što vam se potvrdi identitet još samo trebate prebaciti novac da bi mogli kupiti svoju prvu kriptovalutu.

Pod menijem Payment Methods možete odabrati jednu od dvije metode za plaćanje – prebacivanje Eura s vašeg deviznog računa ili kupnja preko kartice. Ja sam odabrao prebacivanje s računa jer mi je draže ostavljati podatke sa svoje kartice na što manje mjesta na internetu, ali drugi način je jednostavniji i s njime odmah možete krenuti u trgovanje kriptovalutama. U slučaju da odaberete opciju plaćanja putem deviznog računa trebat ćete putem internet bankarstva ili poslovnice vaše banke poslati doznaku na eurski račun Coinbasea.

Preko Coinbasea mogu se kupiti tri kriptovalute Bitcoin, Ethereum i Litecoin. Bitcoin je najtrgovanija i najstarija kriptovaluta. Razvijen je kao odgovor na financijsku krizu 2008. godine. Tada je grupa informatičkih stručnjaka razvila koncept decentraliziranog digitalnog novca – novca koji neće biti pod kontrolom banka, nego svojih korisnika. Bolji naziv bio bi mu digitalno zlato jer se trenutno vrlo malo koristi kao sredstvo plaćanja, a znatno više kao sredstvo za špekuliranje i držanje viška novca.

Ideja iza Ethereuma je da se stvori platforma za ”pametan” novac. Umjesto da se kao pri provođenju obične uplate samo odredi primatelj, Ethereum omogućava da se odredi pod kojim uvjetima će se uplata napraviti (npr. roditelji mogu odrediti da se s njihovog računa automatski prebaci novac na račun njihove kćerke studentice ako joj račun ode u minus).

Litecoin je kriptovaluta koja je bolje prilagođena jednostavnom provođenju plaćanja nego Bitcoin. Kupnje i prodaje koje se obavljaju njime brže se obrađuju. Zato je pogodniji za male transakcije (npr. kupnja šalice kave), dok je za velike (npr. kupnja automobila) pogodniji Bitcoin jer nudi veću razinu sigurnost.

Svaka od ove tri kriptovalute ima svoje zagovornike. Trenutno je najvrijedniji Bitcoin s ukupnom tržišnom vrijednošću od 250 milijardi dolara, zatim Ethereum s vrijednošću od 40 milijardi dolara i Litecoin s vrijednošću od 5 milijardi dolara.

U slučaju da vam treba dodatno pojašnjenje nekog koraka prilikom otvaranja računa slobodno me pitajte u komentarima.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments