Kriptovalute za početnike (2)

Nakon što ste napravili korisnički račun na Coinbaseu i kupili svoju prvu kritpovalutu predlažem vam da napravite i idući korak i logirate se na stranicu Gdax. Radi se o Coinbaseovoj stranici za naprednije korisnike koja zapravo nije puno zahtjevnija za korištenje, a nudi puno više. Najznačajnije je da su naknade znatno niže. Kod Coinbasea naknada za kupnju/prodaju je 1,49% dok je kod Gdaxa 0,25%. Ako planirate napraviti više kupnji/prodaja ušteda je značajna jer nakon samo 8 transakcija preko Gdaxa imat ćete 10,3% više eura na računu nego što bi imali kod bi iste transkacije napravili preko Coinbasea. Dodatni bonus je što Gdax omogućava direktno trgovanje između kriptovaluta. Tako se ne mora kao kod Coinbasea prvo prodati BTC za EUR pa tek onda kupiti LTC ili ETH, nego se može direktno zamijeniti BTC za njih. Na taj način se preskoči plaćanje jedne provizije.

Postupak za registraciju je kratak. Logirate se s istim korisničkim podacima kao i na stranici Coinbasea. Zatim dodate još jedan dokument za verifikaciju identiteta (vozačku ili putovnicu) i slikate se da potvrdite da za zaista vi otvarate račun. Postupak trebate napravite na računalu s kamerom ili preko mobitela jer svoju sliku ne možete prikačiti kao privitak, nego mora biti napravljena uživo kamerom spojenom s internetom.

Nakon što ste napravili račun prebacite sve kriptovalute i eure s Coinbasea kod Gdaxa. To ćete napravti tako da se logirate na vaš Coinbase račun, kliknete na Accounts i onda na svakom Walletu gdje imate stanje odaberete opciju Send to Gdax. Prebacivanje će se izvršiti bez naplate provizije s obzirom da se radi unutar iste kuće.

Postoji jedan lijepi ”trik” kod Gdaxa, a to je da transakcije kriptovalutama možete obaviti čak i uz 0% naknade. Sve što trebate napraviti je da odaberete ”limit” vrstu naloga te da pri kupnji postavite cijenu ispod prve prodaje (u situaciji na slici to bi bilo pod cijeni 14399,99 ili nižoj), a pri prodaji postavite cijenu poviše prve kupnje (u situaciji na slici to bi bilo pod cijeni 14400,00 ili višoj).

Rizik kojem se kod ”limit” vrste naloga izlažete u odnosu na ”market” vrstu naloga je da se vaša kupnja ili prodaja možda neće izvršiti. U slučajevima kad cijena upravo ne raste ili pada značajno taj rizik je mali, ali ipak postoji. Sami trebate procijeniti da li vam se izbjegavanje 0,25% naknade u tom trenutku isplati ili ne. Ja uvijek koristim ”limit” vrstu naloga kad pokušavam zaraditi na kretanju kriptovalute unutar određenog raspona, dok kad vjerujem da predstoji neki značajni rast ili pad cijene koristim ”market” nalog. Obje vrste naloga znatno su povoljnije nego trgovanje putem Coinbasea, zato i preporučujem da otvorite ovaj ”napredni” račun kod Gdaxa.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments