Fundamentalna vrijednost Bitcoina (2)

Prije tri mjeseca, kad je Bitcoin bio oko 14.000 $, procijenio sam da je njegova fundamentalna vrijednost po Metcalfovom zakonu oko 7.000 $, odnosno 50% niža. Sad kad je Bitcoin pao na 7.000 $ pomislio sam da bilo zanimljivo provjeriti što Metcalfov zakon kaže o njegovoj trenutnoj vrijednosti. Bitcoin je nastavio dodavati korisnike koji povećavaju vrijednost njegove mreže te sada po Metcalfu vrijedi oko 9.800 $. Pod uvjetom da se Bitcoinova mreža nastavi razvijati u skladu s dosadašnjim prosjekom, na kraju ove godine Bitcoinova vrijednost po Metcalfu će biti 37.000 $. To je 1.500 $ manje nego po prošlom izračunu.

Bitcoin i Metcalfova vrijednost

Po sadašnjem izračunu Bitcoin je podcijenjen za 29%, što je velika razlika u odnosu na 100% precijenjenosti prije tri mjeseca. U zadnjih pet godina kad je Bitcoin bio podcijenjen od 25 do 35%, nakon jedne godine u prosjeku je vrijedio 20 puta više. Kad je Bitcoin precijenjen između 95 i 105% nakon jedne godine u prosjeku je vrijedio 4 puta više. U sljedećoj tablici vidi se da je do sada funkcioniralo pravilo da što je Bitcoin podcijenjeniji/manje precijenjen to su veći prosječni prinosi nakon godinu dana.

Prije nego što se uloži životna ušteđevina s očekivanjem rasta od 10-20 puta u godinu dana, treba uzeti u obzir da je zadnjih pet godina na kojima se temelji ova analiza vrlo kratko razdoblje te da se radi o prosječnim prinosima koji skrivaju veliki raspon ostvarenih prinosa. Ulaganje u kriptovalute povezano je s brojnim rizicima te je moguće da zbog X razloga kriptovalute iduće godine više neće ni postojati. Osobno vjerujem u svjetlu budućnost kriptovaluta, ali nisam ovlašten, niti želim, davati investicijske savjete. Trenutna podcijenjenost također ne znači da cijena Bitcoin ne može još pasti. Do sada je Bitcoin najviše bio podcijenjen početkom 2017. godine, 56%. Da dosegne istu razinu podcijenjenost trebao bi pasti na 4.300 $ ili još 40%.

Zanimljivo mi je što su fondovi legendarnog Georgea Sorosa i Rockefellerovih nasljednika nedavno odlučili ulagati u kriptovalute. To mi govori da ljudi koji iza sebe imaju milijarde dolara kapitala i ogromno iskustvo u investiranju vide veliki potencijal u kriptovalutama te da nedavni pad cijena ne vide kao prepreku za ulaganje.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments