Model 02.10.2018.

Tjedni prinos modela je 0%, dok je prinos od 05.12.2017. +8,4%. Ovaj tjedan iz modela izlazi jedna dionica.

Promjene prosječnih cijena modelovih top 5 domaćih dionica u odnosu na prošli tjedan su sljedeće:

  • ADPL -3,2%
  • ATLN +4,7%
  • JDGT  -1,9%
  • LRHC  0,0%
  • PLAG +0,6%

Iz modela izlazi ADPL i mijenja ga PODR.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
tatamata
3. listopada 2018. 1:00 am

Što se to promijenilo u financijskim pokazateljima pa mjenjaš adpl sa podr?

Bruno
10. listopada 2018. 8:02 am
Reply to  Numero

Racionalno razmišljanje nešto tipa nepouzdan većinski vlasnik, općepoznat način zapošljavanja i funkcioniranja, generalna prezaduženost te ovisnost uglavnom o našem tržištu bi također spasila model od ulaganja u Agrokorove dionice.

Mislim da bi za nekog racionalnog i dugoročnog investitora niža cijena dionice dobre kompanije trebala biti ujedno i jeftinija/bolja prilika za kupnju.

Ne mogu reci da sam testirao dugorocnu isplativost praćenja cjenovnih signala ili čitao neka istraživanja o njima, ali sam siguran da to niste pročitali ni u jednom pismu Warrena Buffeta.

Bruno
10. listopada 2018. 8:15 am
Reply to  Bruno

Isto tako sumnjam da su tržišta efikasna pa da mogu točno procijeniti značaj i utjecaj tog (negativnog ili pozitivnog) događaja na vrijednost same kompanije, pogotovo u dugome roku.

Vjerujem da investitori dosta često i prenaglase značaj pojedinih vijesti, kako pozitivno tako i negativno, pa u euforiji ili panici djeluju. Takvo nešto bi se zapravo trebalo iskoristiti, a ne sudjelovati u tome.

Bruno
10. listopada 2018. 12:14 pm
Reply to  Numero

Čini se kao dobar model i čestitam na premašivanju kakvog takvog benchmarka, a moram priznati i mojeg prinosa ove godine, al svejedno mislim da bi se izbacivanjem tehničkih podataka iz jednadžbe u dužem roku napravio bolji rezultat jer bi ovako iz modela mogle izaći neke dionice poprilično dobrih kompanija. Ne znam da li bi se sada konkretno ADPL trebao vratiti u model ako bi njegova cijena narasla recimo na 200kn po dionici? Takvo tehničko preslagivanje unutar modela mogao bi biti popriličan uteg. Sve u svemu, cini mi se kao primjeren model za investicijske fondove sa na oscilacije osjetljivim investitorima. Pratit… Read more »

Bruno
17. listopada 2018. 8:54 am
Reply to  Numero

Samo da ti kažem da sam i ja odlučio prije koji tjedan pisati blog. Blog je za mene, ne toliko za druge tako da ni nema nešto previše zanimljivo napisano. Krenuo sam sa, na brzinu izvađenim, najvažnijim djelovima pisama Warrena Buffeta jer mi se činilo jako dobrim sve to sažeti da ne moram opet sve citati ponovno, a pisma su mu itekako poučna jel. Zapravo ne znam da li ću ista vise pisati na njemu, možda dobijem neku inspiraciju, al sam složio i ja po uzoru na tebe neki portfelj u zadnjem članku. 🙂 Možemo pratiti i usporediti kako će… Read more »

tatamata
1. studenoga 2018. 1:11 am
Reply to  Numero

Što misliš sada o adpl?