Članci tjedna

Pad njemačkog BDP-a:

“U trećem kvartalu BDP smanjen 0,2 posto, prvi put od 2015. godine. […] pad BDP-a rezultat je manjeg izvoza automobila jer su proizvođači imali problema s prilagodbom na novi, rigorozniji standard testova emisije ispušnih plinova pod akronimom WLTP. “

Hrvatski BDP također usporava:

Ekonomski institut: “Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da bi stopa rasta realnog BDP-a u trećem tromjesečju 2018. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 1,9 posto što je značajno usporavanje u odnosu na prva dva tromjesečja (kada je BDP rastao po prosječnoj stopi od 2,7 posto). Desezonirani podaci pak upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje, BDP u trećem tromjesečju 2018. godine porastao za svega 0,2 posto”

Rizici u sektoru osiguranja:

Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe: “Postoje neki osiguravatelji kojima izuzetno raste ulaganje u nekretnine, vi između sebe znate koji su to. Sadašnje mogućnost Hanfe su ograničene, no kroz “Solvency” očekujemo kreiranje određenih mjera kojima ćemo onemogućiti da to dalje raste.” […] Kao rizik Žigman vidi i usporeni rast zaračunatih bruto premija uz rast broja likvidiranih šteta. “Na naplatu dolaze ranije ugovorene police, a osiguravateljima je primarni cilj da ih pokušaju zanoviti. Lagano se pali alarm i traži da u budućnosti poduzmemo neke mjere”, konstatirao je supervizor.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments