Turisti 3Q 2018

Glavna turistička poduzeća povećala su prihode u trećem  kvartalu za 6%. To je uspjeh jer su na razini Hrvatske noćenja u hotelima i kampovima u trećem kvartalu zabilježila pad od 1,2%. Zahvaljujući ulaganjima u povećanje kvalitete smještaja uspjeli su povećati cijene u odnosu na prošlu godinu. Rast prihoda pratio je jednaki rast EBITDA-e od 6%. Oba rasta su upola manje nego prošle godine.

Entuzijazam za turističke dionice ispuhao se nakon prosječne turističke sezone i uslijed zabrinutosti o usporavanju globalnog gospodarstva. Dok je prosječni EV/EBITDA prošle godine u ovo vrijeme bio 10,6, sada je 9. Jednostavna strategija kupnje dionica s relativno niskim EV/EBITDA nastavila je pokazivati solidne rezultate. Grupa dionica koja je prošle godine imala EV/EBITDA veći od 10 pala je prosječno 15%, dionice s EV/EBITDA od oko 9,5 pale su prosječno 10%, dok su dionice s EV/EBITDA manjim od 9 svojim vlasnicima održale vrijednost portfelja nepromijenjenim.

Od zadnje ”semafor” analize1 zelene dionice zabilježile su pad od 2,9%, žute 7,8% i crvene 11,4%. Trenutna situacija je sljedeća:

Valamar i Arena nakon dugo vremena više nisu značajno precijenjeni u odnosu na konkurenciju. Arena nastavlja s politikom minimalnih investicija i čuvanja novca od dokapitalizacije na računu. Zbog toga im je potencijal za rast cijene ograničen, ali s druge strane bit će u najboljoj poziciji ako se turistička potražnja nastavi hladiti.2 Makar je uprava Arene navela da od investicija očekuje EBITDA povrat od 10% do sada se nisu pokazali spremni kupovati vlastite dionice unatoč tome što trenutno generiraju veći EBITDA povrat od toga.3 Umjesto toga najavili su moguće povećanje knjigovodstvene vrijednosti imovine u četvrtom kvartalu, što bi povećalo dobit za 2018. godinu, ali ne bi imalo utjecaja na vrijednost dionice. Valamar zaslužuje određenu premiju zbog visoke razine transparentnosti poslovanja i likvidnosti dionice,4 ali je istovremeno najviše zadužen što mu ograničava budući rast kroz investicije. Pozitivan znak je što rukovoditelji osobno kupuju dionice u povećim količinama, makar to u zadnje vrijeme nije bila garancija rasta cijene.

Liburnia je napravila zaokret u poslovnoj politici i odlučila gotovo udvostručiti planirane investicije za iduću godinu.5 To upućuje na to da u kratkom roku neće biti ništa od prodaje o kojoj pričalo i koja je davala potporu cijeni. Osim što su povećali investicije, u planu su smanjili procjenu EBITDA-e za 2019. godinu za 18%.6 Plava laguna je naviše razočarala s izvještajem. Nove investicije nisu donijele zadovoljavajući povrat na ulaganje i lako je moguće da je to razlog zašto član uprave odlazi krajem godine. Turisthotel je potpuno van fokusa ulagača bez obzira na odlične rezultate i relativno visoku dividendu. Velike investicije su im urodile plodom i ostvarili su najveći postotni rast EBITDA-e. Turisthotel je nedavno dobio nagradu HTZ-a za najbolji kamp u Hrvatskoj, što je svojevrsno priznanje njihovom menadžmentu. Maistra je imala iznenađujući dobre rezultate pogotovo kad se uzme u obzir da će im glavna investicija, Grand Park Hotel, tek početi doprinositi EBITDA-i od proljeća iduće godine, dok im je u EV već sad uključen veliki dio duga kojim je financirana njegova izgradnja.

Od spomenutih dionica posjedujem TUHO i MAIS. Ovo nije savjet za kupnju ili prodaju dionica.

0 0 votes
Article Rating
  1. I kratkog ažuriranja ovdje (na kraju članka). []
  2. Samo što će u toj situaciji biti bolje držati novac na računu nego u dionici Arene []
  3. Ako bi počeli kupovati vlastite dionice na burzi to bi shvatio kao vrlo pozitivan signal s obzirom na dosadašnju politiku i vrlo dobro tempiranu prodaju vlastitih dionica/dokapitalizaciju. []
  4. Kojoj doprinose čestom kupnjom vlastitih dionica na burzi. []
  5. Na 210 mil. kn s 117 mil. kn. []
  6. Na 126 mil. kn s 154 mil. kn. []
Subscribe
Notify of

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bruno
24. studenoga 2018. 10:56 pm

Lijepa i korisna analiza. Pohvale.

Ako možete približno odrediti, u ovo vrijeme niskih kamatnih stopa, koja bi po vama bila okvirna fer valuacija turističkih kompanija koristeći ev/ebitda parametar?

Kiko
25. studenoga 2018. 3:05 pm
Reply to  Numero

Slijedi li spajanje masi i hupz-a pa delistiranje?hvala

Bruno
26. studenoga 2018. 6:18 pm
Reply to  Numero

Hmm, možda sam subjektivan i možda su to samo moje želje, al meni se čini da bi to moglo biti dosta konzervativno i oprezno sudeći po valuacijama vani. Jesu to možda i neusporediva gospodarstva i korporativne kulture, al možda bi neki veći trenutni rast, a i potencijal mogao kompenzirati elemente u kojima zaostajemo.
Pogledao sam na Damodaranovoj listi malo kakve su valuacije u SAD-u na početku godine, u siječnju. Hotelske kompanije su se trgovale u prosjeku po EV/EBITDA 13,37.

http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/datafile/vebitda.html

Eto, barem nekih 10-11 onda kod nas. 😉

Bruno
27. studenoga 2018. 1:23 am
Reply to  Numero

Ma gotovo nikada ne uspoređujem vrijednosti vani i ovdje, al sam ovaj put napravio iznimku jer mislim da su neke usporedbe nekih businessa sa tržištima u razvijenijim zemljama realnije i bliže (a ne tako daleko) od drugih. Recimo, po meni se ne može uspoređivati business telekomunikacijske kompanije ili bilo koje druge kompanije koja ovisi čisto o domaćoj potražnji sa businessom koji ovisi o globalnoj potražnji. Turizam je naravno nešto što ne ovisi čisto o stanju u našoj zemlji koja je, slažemo se, poprilično rizična, pa tako da ne možemo onda govoriti na isti način o recimo nekakvom riziku zemlje i… Read more »

Frane
29. studenoga 2018. 3:02 pm

Kako ste došli do EV / EBITDA 9 na Maistri uz:
MCAP : 3280 M kn
Neto dug: 1100 M kn
EBITDA : 430 M kuna

ispravite me ako griješim, ali što to ne ispada preko 10 ?

Frane
30. studenoga 2018. 10:01 am
Reply to  Numero

slažem se da je tolika za razdoblje 1.1.-30.9., ali 4Q će EBITDA bit negativna, tako da ne vjerujem da će na godišnjoj razini biti 481M kuna.

Stipe
30. studenoga 2018. 1:49 pm
Reply to  Frane

Prvo svake pohvala za analizu, nadam se da ce ih bit jos vise i cesce.Ipak slozio bi se Brunom sto se tice Valamara . Ako nastave ovakav rast svih pokazatelja kao i duga a mislim da trenutacno nema razloga da tako i ne bude( ionako mislim da ce doci do usporavanja rasta),EV/EBITDA od 9 za Valamar mislim da je ipak prenizak. Da bi uzeli realan bilo bi dobro napravit jednu projekciju za 2019. ocekujuci sezonu slicno ovoj.Frane EBITDA od 481 M nije od ove godine nego od zadnja 4Q pa ako i bude manja ne ocekujte da ce bit znacajno.… Read more »