Prva godišnjica modela

Prošli tjedan model je napunio godinu dana od prvog pojavljivanja u javnosti. U godinu dana ostvario je prinos od +7% (dividende su uključene u izračun), dok je CROBEXtr u istom razdoblju pao -3,9%. Model je uvijek bio uložen u pet dionica s tim da je ukupno bio uložen u njih trinaest. Rezultati su bili sljedeći:

Čak je i modelovih pet dionica s najlošijim prinosom ostvarilo prosječni prinos veći od CROBEXtr-a.1 To ukazuje na to da je kombinacija fundamentalnih i tehničkih signala dobro kontrolirala rizik na padajućem tržištu. Ipak, ovo je tek prva godina testiranja modela pa rezultate treba uzeti s rezervom.

0 0 votes
Article Rating
  1. Ostvarile su prosječni prinos od -0,8%, odnosno anualizirano -2%; za pet najboljih iste brojke su +8 i 20%. []
Subscribe
Notify of

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bruno
13. prosinca 2018. 7:54 pm

Pozdrav, sretan rođendan modelu, odličan rezultat, al samo da provjerim jel metadologija koju koristimo skroz ispravna. Dakle, ako recimo u prvom tjednu jedna dionica u portfelju XYZ padne za 20% i cijeli portfelj za 4%, a onda idući tjedan naraste ta ista dionica za 20%, a portfelj za 4% da li je taj portfelj sada na nuli, ili je u malom minusu? Eto, nije mi baš jasno kako se izračnavalo jer su samo postoci napisani, a oni mi barem ovako na brzinu što sam prošao sugeriraju da se samo zbrajalo i oduzimalo bez smanjivanja baze kada bi došlo do pada… Read more »