Članci tjedna

Povlačenje EU novca bit će jedan od glavnih izvora rasta u dugom roku

u srijedu je poprilično iznenadila vijest da je hrvatski BDP u prvom kvartalu nadmašio sva očekivanja ubrzavši na godišnjoj razini na 3,9 posto, najviše od zadnjeg tromjesečja 2016.

“To su pozitivne vijesti i predstavljaju iznenađenje jer je primjetno smanjivanje negativnih rizika koji su nas jako plašili, prije svega snažnog usporavanja u EU”, kaže glavni ekonomist Hrvatske narodne banke Vedran Šošić koji ističe da je primjetno kvarenje strukture rasta.

Napravljen prvi korak prema uvođenju eura

Ministar financija Zdravko Marić i guverner središnje banke Boris Vujčić zatražili su da Hrvatska uđe u Jedinstveni nadzorni mehanizam Europske središnje banke, prvi stup europske bankovne unije čiji je primarni posao supervizija banaka, piše u četvrtak Večernji list navodeći kako je riječ o prvom koraku zamjene kune eurom, što bi se moglo dogoditi za pet godina

Promet industrije ‘podebljan’ 6,5%

Od glavnih industrijskih grupacija (GIG) rastom prometa u ožujku je najviše iskočila Energija sa +36,7%, no na razini kvartalnog rezultata ona je jedina u minusu (-30%) u odnosu na 2018. Svim ostalim kategorijama kvartalna prodaja je porasla, pri čemu je intermedijarniim proizvodima dvoznamenkastih 10,7%.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments