Članci tjedna

Agrokor je manipulirao financijskim izvještajima

može se zaključiti da su se operacije u računovodstvu vodile s ciljem manipulacije i nisu ni na koji način slučajnost ili predmet različitih interpretacija. Računovodstveni postupci vodili su se s ciljem da se dovede u zabludu sve koji su bili u poslovnom odnosu s Agrokorom.

Planiraju se nove mjere za rasterećenje gospodarstva

Ministar je najavio četvrti krug poreznih rasterećenja u skladu s fiskalnim kapacitetima, napomenuvši, međutim, kako je njihova odgovornost, uz porezni dio gledati ukupni proračun. No, ustvrdio je kako se dosad pokazalo da je svako porazno rasterećenje donijelo blagodat građanima, poduzetnicima, te samom proračunu.

Povijesni pad prinosa na hrvatske obveznice

Prinos do dospijeća na „najdužu“ obveznicu (koja dospijeva u siječnju 2030. godine) zaključio je prošli tjedan na novojnajnižoj razini otkako je ta obveznica emitirana (u studenom 2017. godine): 1,26%. Time se u posljednja četiri mjeseca spustio za 1,1 postotni poen (pp), a u dosadašnjem dijelu ove godine za čak 1,5 pp! Za razliku od pretprošlog tjedna, u prošlom tjednu je pad hrvatskih prinosa išao „bez pomoći“ njemačke krivulje prinosa na državne obveznice. Potonja je, naime, prošlog tjedna stagnirala, nakon pada u pretprošlom tjednu.

Pad troška kamata

U tri godine trošak kamata na dug države smanjio se s 3,5 posto na 2,3 posto BDP-a, oko tri milijarde kuna.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments