Članci tjedna

Danska banka ponudila stambene kredite bez kamata

Objava je uslijedila nakon što je Jyske Bank A/S objavila kako će ponuditi kredite na deset godina po negativnoj kamatnoj stopi od pola posto. To zapravo znači da se kupcu daje novac ako se odluči uložiti u nekretninu.

Štednja u domaćim bankama premašila 290 milijardi kuna

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su rasti i na mjesečnoj i na godišnjoj razini premašivši na kraju lipnja 290 milijardi kuna, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
U odnosu na svibanj ti su depoziti veći za 2,2 milijarde kuna ili 0,8 posto, dok su u odnosu na kraj lipnja 2018. godine veći za gotovo 14,3 milijarde kuna ili 5,2 posto.

Niske kamate srezale su dobit japanskih banka (en)

Od ožujka 2016., ubrzo nakon uvođenja negativne politike kamata, dobit u glavnim bankama smanjila se za petinu. U regionalnim bankama pad je bio još veći: dobit je za trećinu ispod razine prije tri godine.
Praktično sve japanske regionalne banke zabilježile su pad cijena dionica u posljednjih 12 mjeseci. Više od polovice je imalo pad od preko 30%. Desetljećima ostvaruju lošije prinose nego japansko dioničko tržište.

Ako želite dobivati objave na e-mail, popunite sljedeće:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments